Wat doet de WAC

De WAC adviseert over plannen voor woningen, woon-en zorggebouwen en andere gebouwen waar een plan voor binnen komt.. De basis voor onze beoordeling zijn de bouwvergunningaanvragen die bij de gemeente Soest binnen komen voor Soest, Soestduinen en Soesterberg.

Voor de woningen geldt dat wij beoordelen of deze geschikt zijn, of geschikt te maken zijn voor een bewoner, ongeacht leeftijd, beperkingen en samenstelling van het huishouden. Voor de woonomgeving geldt dat de inrichting van de openbare ruimte niet belemmerend mag werken op het persoonlijk en maatschappelijk functioneren van de bewoners, maar dit juist zou moeten stimuleren. Een tevreden bewoner zal zich wellicht eerder maatschappelijk betrokken voelen bij de woonplaats dan een ontevreden bewoner.

Wij toetsen en adviseren op de volgende punten:

  • Bruikbaarheid en doelmatigheid: Is er voldoende ruimte om bijv. een bed en een kast te kunnen plaatsen en te gebruiken.
  • Toegankelijkheid: een trapje voor de voordeur is leuk, maar niet handig voor het bezoek met een buggy, rollator of een rolstoel.
  • Gezond en comfortabel: geluidsoverlast of last van tocht en vocht is erg vervelend en ongezond.
  • Duurzaamheid: duurzaam bouwen betekent het beperken van energie- en grondstoffen- gebruik. Maar het betekent ook rekening houden met toekomstige woonwensen. Misschien wilt u later wel een slaapkamer op de begane grond inrichten.
  • Hygiënisch en onderhoudsvriendelijk: kunt u de ramen in de dakkapel zelf lappen of moet u dat overlaten aan de glazenwasser?